குறையும் ஆக்ஸிஜன் அளவு

கடந்த இருபது ஆண்டுகளாக உலகம் முழுவதும் உள்ள கடல்களில் கரைந்துள்ள ஆக்ஸிஜன் அளவு ஆபத்தான அளவில் குறைந்துவருவது தெரியவந்திருக்கிறது.

ஜார்ஜியா இன்ஸ்ட்டியூட் ஆஃப் டெக்னாலஜியின் (Georgia Institute of Technology) ஆய்வாளர்கள், கடந்த ஐம்பது ஆண்டுகளாகக் கடல்களின் தரவுகளை ஆய்வுசெய்தபோது கடல்களின் ஆரோக்கியம் ஆபத்தான அளவுக்குப் பாதித்திருப்பது உறுதியாகியிருக்கிறது. 1980-களில் இருந்து கடல்களின் வெப்ப நிலை அதிகரிக்கத் தொடங்கியிருக்கிறது. அப்போதிலிருந்து, கடல்களில் கரைந்துள்ள ஆக்ஸிஜன் அளவு குறைய ஆரம்பித்திருக்கிறது என்கின்றனர் ஆய்வாளர்கள்.

“கடல்களில் இருக்கும் ஆக்ஸிஜனுக்கு மாறுபட்ட பண்புகள் இருக்கின்றன. அதில் மாற்றம் நடக்கும்போது இது காலநிலையிலும் மாற்றத்தை உருவாக்கும்” என்கிறார் ஜார்ஜியா இன்ஸ்ட்டியூட்டின் இணைப் பேராசிரியர் தகா இடோ (Taka Ito).

images

Oxygen level in world’s oceans dipping since 1980s

Researchers at Georgia Institute of Technology in the US looked at a historic dataset of ocean information stretching back more than 50 years and searched for long term trends and patterns.

They found that oxygen levels started dropping in the 1980s as ocean temperatures began to climb.

Falling oxygen levels in water have the potential to impact the habitat of marine organisms worldwide and in recent years led to more frequent “hypoxic events” that killed or displaced populations of fish, crabs and many other organisms.

Researchers have for years anticipated that rising water temperatures would affect the amount of oxygen in the oceans, since warmer water is capable of holding less dissolved gas than colder water.

However, the data showed that ocean oxygen was falling more rapidly than the corresponding rise in water temperature.

The majority of the oxygen in the ocean is absorbed from the atmosphere at the surface or created by photosynthesising phytoplankton.

Ocean currents then mix that more highly oxygenated water with subsurface water. But rising ocean water temperatures near the surface have made it more buoyant and harder for the warmer surface waters to mix downward with the cooler subsurface waters.

Melting polar ice has added more freshwater to the ocean surface – another factor that hampers the natural mixing and leads to increased ocean stratification.

Source Hindu and Indian express

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s