புற்றுநோயை தடுக்கும் புதிய அரிசி ரகம்

தென் சீன வேளாண் பல்கலைகழகத்தை சார்ந்த, ஆராய்ச்சியாளர் யோ குஅங் ல்யு (Researcher Dr Yao-Guang Liu, South China Agricultural University) தலைமையிலான விஞ்ஞானிகள், புதிய ரக அரிசியை உருவாக்கி உள்ளனர். கறுஞ்சிவப்பு நிறமுள்ள இந்த புதிய அரிசியில், ‘ஆன்ட்டியாக்சைடு’கள் செறிவாக இருப்பதால், இவை புற்றுநோய் மற்றும் இதய நோய்களை தடுக்க வல்லவை என, விஞ்ஞானிகள் தெரிவித்து உள்ளனர். உலகில் பரவலாக இருக்கும், இண்டிகா, ஜபோனிகா போன்ற அரிசிகளில், ஆன்ட்டியாக்சைடுகள் இல்லை. தெற்கு சீன வேளாண்மை பல்கலைக் கழகத்தைச் சேர்ந்த விஞ்ஞானிகள், மரபணு மாற்றம் மூலம், அச்சத்துக்கள் செறிவாக இருக்கும் வீரிய ரகமாக கறுஞ்சிவப்பு அரிசியை உருவாக்கி உள்ளனர்.

தற்போது, ஆய்வுக் களத்தில் இருக்கும் இந்த அரிசியை, அடுத்த கட்டமாக, சமைத்து உண்பதால் ஏதும் பக்க விளைவுகள் ஏற்படுமா என்ற சோதனையை விஞ்ஞானிகள் மேற்கொள்ள உள்ளனர். அது வெற்றி பெற்றால், பிற தானியங்களையும், இதே போல செறிவூட்ட முடியுமா என்றும் முயற்சி செய்யப் போவதாக, சீன விஞ்ஞானிகள் அறிவித்து உள்ளனர்.

banner-154181_960_720

Purple rice could cut risk of cancer

A purple rice with the potential to combat cancer, heart disease and diabetes has been genetically developed by scientists in China.

The rice gets its purple colouring from the high levels of antioxidant-boosting pigments called anthocyanins, which are also found in blueberries and red cabbage.

Researcher Dr Yao-Guang Liu and his team from South China Agricultural University revealed that they found a way to “stack” the eight genes needed for anthocyanin production and activate them in rice’s “endosperm” – a tissue produced inside the seeds of the rice.

They believe that the anthocyanin’s ability to counteract oxidation damage to cells could reduce the risk of certain cancers, heart disease and diabetes.

Previous attempts to create anthocyanin production in rice have failed because it has always been too difficult to efficiently transfer many genes into plants.

The system the scientists developed is called TransGene Stacking II. Dr Liu says he hopes it will “have many potential applications in this era of synthetic biology and metabolic engineering.”

Source Dinamalar and Telegraph

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s